در این مقاله قصد داریم درباره موضوعی رایج به نام برای بی حسی پا چه بخوریم با شما عزیزان صحبت کنیم. این عارضه که در افراد مختلف علل گوناگونی دارد؛ در بیشتر مواقع نشانهای از مشکلات عصبی یا عروقی است و به دلیل دیابت، مشکلات عصبی و عروقی، عفونت، التهاب و آسیبهای فیزیکی و بسیاری موارد دیگر ایجاد میشود؛ اما برای بسیاری از کسانی که با این عارضه مواجه شدهاند این سؤال مطرح است که باید برای بی حسی پا به چه دکتری مراجعه کنیم؟ در پاسخ به این سؤال باید بگوییم که در این شرایط باید به پزشک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کرد. بیحسی پا به دلیل شایع بودن آن، دغدغه بسیاری از افراد است. طبق توصیه پزشکان ما در کلینیک، داشتن تغذیه مناسب در کنار درمانهای دارویی میتواند عارضه بیحسی پا را به سادگی درمان کند. باید توجه داشت که خوددرمانی و سایر روشهای درمانی بدون مشورت با پزشک، عواقب جبرانناپذیری دارد. برای بررسی بیشتر این روشها با ما همراه باشید.
برای بهبود بیحسی در پا مصرف برخی غذاها و مواد مغذی توصیه میشود. باید توجه داشته باشید که داشتن تعادل در رژیم غذایی و مصرف به اندازه مواد مغذی در کاهش بیحسی مؤثر است و فراموش نکنید که تنوع در رژیم غذایی را رعایت کنید. مواد مفید برای این عارضه شامل:
تمامی مواردی که در بالا به آنها اشاره کردیم، کلی و ممکن است در هر فرد تأثیر متفاوتی داشته باشند؛ بنابراین پیش از استفاده این روشها با پزشک متخصص خود مشورت کنید تا با بررسی نیازها و شرایط خاص شما راهنمایی مناسبی به شما ارائه دهد.
داشتن تغذیه مناسب برای بهبود بیحسی در پاها با مصرف برخی ویتامینها توسط پزشکان توصیه شده است. در ادامه برخی از ویتامینهایی را که ممکن است در این شرایط مفید باشند شرح میدهیم.
اهمیت دارد بدانید که مصرف ویتامینها به تنهایی برای درمان بیحسی پا کافی نیست و باید در کنار آن به نکات دیگری مانند مراقبت از پاها، تمرینات تقویتی، کنترل بیماریهای مرتبط و مشاوره پزشکی توجه کنید؛ همچنین قبل از مصرف هرگونه مکمل ویتامینی برای درمان بیحسی پا، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا بهترین راهنمایی را برای شرایط شما ارائه کند. پزشک میتواند بر اساس علت بیحسی پا و وضعیت سلامتی شما، ویتامینهای مناسب را توصیه کند و ممکن است مکملهای ویتامینی خاص را برای شما تجویز کند.
بیحسی در پاها در بین افراد مختلف شایع است و میتواند علل مختلفی داشته باشد. به طور شایع این عارضه نشانهای از مشکلات عصبی یا عروقی است. در ادامه برخی از علل رایج بروز بیحسی پا را بررسی میکنیم.
ممکن است بیحسی پا به دلیل مشکلات عصبی، عدم توانایی در تشخیص درد یا مشکلات دیگری ایجاد شود. به هر حال داشتن تغذیه مناسب میتواند به بهبود سلامتی بدن کمک کند و علائم بیحسی را نیز کاهش دهد. در مواردی که بیحسی پا بر اثر یک بیماری جدی مثل دیابت ایجاد میشود، قطعاً داشتن تغذیه مناسب و به حداقل رساندن مصرف مواد قندی میتواند به میزان چشمگیری بیحسی را کاهش دهد؛ همچنین حفظ وزن سالم با توجه به شاخص توده بدنی به منظور کاهش فشار و تنش بر روی پاها و عصبها نیز حائز اهمیت فراوانی است. پزشکان تغذیه توصیه میکنند در رژیم غذایی خود تنوع داشته باشید و مصرف مواد مغذی ضروری مانند پروتئینها، ویتامینها (مانند B12 و D) و مواد معدنی (مانند آهن و کلسیم) را افزایش دهید. یکی دیگر از مواردی که پزشکان به مصرف آنها توصیه اکید دارند، مصرف آنتیاکسیدانهاست که در میوهها و سبزیجات تازه وجود دارد و بهبود عملکرد عصبی کمک میکند.
مصرف چربیهای سالم مانند روغن آووکادو و ماهیهای چرب (مثل ماهی سالمون) نیز برای تقویت سلامت عمومی بدن مفید است. در کنار این موارد استفاده از مواد غذایی ضد التهابی مانند زنجبیل در کاهش التهاب و تسکین علائم بیحسی پا مفید است. توصیه میکنیم پیش از ایجاد تغییرات بزرگ در رژیم غذایی خود با یک متخصص تغذیه نیز مشورت کنید.
به طور کلی درمان بیحسی پاها با داروهای گیاهی به طور قطعی اثبات نشده است؛ اما برخی گیاهان دارویی هستند که میتوانند در بهبود علائم مرتبط با بیحسی پا مؤثر باشند. پیش از استفاده از هرگونه داروی گیاهی توصیه میشود با پزشک خود مشورت کنید. برخی از گیاهان دارویی مفید برای این عارضه شامل:
درمان بیحسی پا بستگی به علت اصلی آن دارد؛ مثلاً اگر بیحسی پا ناشی از بیماری مانند دیابت یا بیماری عصبی باشد درمان بیماری اصلی اولویت دارد؛ اگر دیابت سبب بروز بیحسی پا شود کنترل قند خون و مصرف داروها و رژیم غذایی مناسب تجویز میشود. در صورت بروز عفونت یا التهاب عصب ممکن است دارو، آنتیبیوتیکها یا درمانهای ضد التهابی توصیه شود؛ بنابراین پزشک متخصص پس از بررسی شرایط بیمار به طور معمول روشهای زیر را توصیه میکند.
باید اشاره کنیم در کنار داشتن یک تغذیه سامل و متنوع انجام ورزش و تمرینات فیزیکی میتواند در بهبود علائم بیحسی پا و افزایش حساسیت عصبی کمککننده باشد. با توجه به شدت و علت بیحسی پا انجام تمرینات زیر توصیه میشود؛
نکته مهمی که باید به آن توجه کنید این است که انجام تمرینات ورزشی همانقدر که مفید است میتواند برای بدن شما مضر باشد. تشخیص این موضوع بر عهده پزشک متخصص است؛ بنابراین با پزشک خود مشورت کنید تا برنامهای مناسب شرایط خاص توصیه کند و در صورتی که حین تمرینات علائم درد، تورم و تنگی نفس را تجربه کردید، تمرینات را متوقف کنید و به پزشک خود اطلاع دهید.
1. برای برای بی حسی پا چه خوبه؟
پزشکان معمولاً مصرف گاباپنتین، دولوکستین، میلناسیپران و پره گابالین را تجویز میکنند؛ اما بهتر است این داروها خودسرانه و بدون نسخه استفاده نشوند.
2. آیا بیحسی در پاها برای فرد عوارضی هم به دنبال دارد؟
در برخی موارد ممکن است فرد در کنار بیحسی پاها علائمی مانند مشکل در راه رفتن، تغییرات در احساس، ضعف عضلانی، حساسیت شدید به لمس، مشکلات پا، مانند زخم و درد استخوان و مفاصل، اختلال در هماهنگی اندامها، درد و بیحسی یا سوزنسوزن شدن در نواحی دیگر بدن را تجربه کند.
3. بیحسی پا در بارداری نیز میتواند نشانه بروز یک بیماری باشد؟
به طور شایع خواب رفتن دست و پا در سه ماه آخر بارداری در بیشتر افراد مشاهده میشود. این موضوع به این دلیل رخ میدهد که در ماههای آخر بارداری میزان هورمونها به حداکثر خود میرسد و افزایش برخی هورمونها مانند هورمون ریلکسین که به باز شدن دهانه رحم و لگن کمک میکند، سبب بیحسی در بدن میشود. معمولاً بیحسی در بارداری خطرساز نیست؛ اما بهتر است با پزشک متخصص در میان گذاشته شود. علل رایج این عارضه شامل سندرم تونل کارپ (بر اثر ذخیره زیاد آب و مایعات در بافتها فشار بیشتری به اعصاب بدن وارد میشود و سبب ایجاد بیحسی و درد در پاها و دستها میشود)، کمخونی و سیاتیک است که معمولاً جای نگرانی ندارد.
در بالا به موضوع برای بی حسی پا چه بخوریم پرداخته شد. امیدواریم مطالعه این مطلب برای شما مفید باشد و بتوانید با رعایت این موارد بیحسی پاهای خود را بهبود بخشید؛ اما باید توجه داشته باشید این روشها کمکدرمانی هستند و نمیتوانند جای درمانی را که پزشک برای بیمار تجویز میکند، بگیرند و برای درمان علت اصلی مشکل باید به پزشک متخصص مراجعه کنید. پزشکان متخصص ما در کلینیک پس از بررسی شرایط شما در صورت وجود مشکل، دارو یا روشهای درمانی مناسب شما را تجویز میکنند. خوددرمانی در منزل و عدم مراجعه به پزشک ممکن است عوارض جدیای را برای شما به همراه داشته باشد. شما میتوانید مواردی را که در بالا به آنها اشاره کردیم برای کاهش علائم و تسریع در روند بهبودی خود زیرنظر پزشک و با توجه به شرایط بدنی خود انجام دهید.
:: کلینیک فوق تخصصی ارتوپدی
:: متخصصین ارتوپد
اطلاعات جامعه پزشکان این رسانه با هدف تسهیل در یافتن اعضای جامعه پزشکی ، دسترسی به اطلاعات حرفه ای آنان و اطمینان خاطر از دارا بودن مجوزهای لازم برای ارائه خدمات حرفه ای مانند پروانه طبابت و در راستای اجرای قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات مصوب جلسه علنی 1387.06.11 مجلس شورای اسلامی و آیین نامه اجرایی قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات مصوب 1393.08.21 هیئت وزیران مبنی بر انتشار اطلاعات در بردارنده حقوق و تکالیف مردم از طریق رسانه های همگانی ارائه شده است.