بسیاری از افراد پس از تجربه تپش قلب چنین برداشت میکنند که ممکن است دچار افت فشار خون(بلاد پرشن) شده باشند. اما آیا ارتباطی بین تپش قلب و فشار خون پایین وجود دارد؟ یا صرفاً چنین پیشامدی یک امر تصادفی است. به همین دلیل در این مقاله قصد داریم تا به بررسی ارتباط بین فشار خون پایین و ضربان قلب بپردازیم. بنابراین اگر مبتلا به تپش قلب هستید و به دنبال علت آن میگردید این مقاله یکی از علل اصلی آن را بررسی میکند. تا انتهای این مطلب از سایت همدرد همراه ما باشید تا با ارتباط بین این دو عارضه آشنا شوید.
تپش قلب به احساس یک ضربان قلب نامنظم یا غیرطبیعی اشاره دارد که اغلب به صورت تپش یا پرش در قفسه سینه توصیف میشود. علائم شایع ضربان قلب عبارتند از؛ آگاهی از ضربان قلب، احساس تپش قلب از قفسه سینه و گاهی اوقات سرگیجه یا تنگی نفس. عوامل متعددی مانند استرس و اضطراب، مصرف بیش از حد کافئین، برخی داروها، بیماریهای زمینهای قلبی یا سایر مشکلات سلامتی میتوانند در ضربان قلب نقش داشته باشند.
فشار خون پایین(هایپو تانسیون) که به عنوان افت بلاد پرشن نیز شناخته میشود، به شرایطی گفته میشود که در آن نیروی خون در برابر دیوارههای شریان کمتر از محدوده طبیعی است. به طور کلی، هایپو تانسیون، بلاد پرشن زیر 90/60 میلی متر جیوه در نظر گرفته میشود. این کاهش فشار خون میتواند منجر به کاهش جریان خون به اندامهای حیاتی شود و در نتیجه ایجاد علائمیمانند؛ سرگیجه، سبکی سر و غش شود. بلاد پرشن پایین میتواند ناشی از عوامل مختلفی باشد، از جمله کم آبی، از دست دادن خون، برخی داروها، بیماریهای قلبی و مشکلات زمینهای سلامت.
شناخت علائم و نشانههای تپش قلب و فشار خون پایین میتواند به شما کمک کند تا به موقع به دنبال ارزیابی پزشکی باشید. از طرفی شما میتوانید گامهای پیشگیرانهای در جهت سلامت بدن خود بردارید. بنابراین با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.
ارتباط بین هایپو تانسیون و ضربان قلب در مکانیسمهای جبرانی بدن برای حفظ جریان خون کافی و رساندن اکسیژن به اندامها نهفته است. هنگامیکه بلاد پرشن به طور قابل توجهی کاهش مییابد، بدن سعی میکند کاهش جریان خون را با افزایش ضربان قلب جبران کند. این افزایش ضربان قلب روشی است که بدن در تلاش برای حفظ خون رسانی به اندامها و بافتهای حیاتی انجام میدهد. در نتیجه، زمانی که هایپو تانسیون است، قلب ممکن است برای پمپاژ خون بیشتر و حفظ گردش خون کافی، سریعتر بکوبد. این افزایش ضربان قلب میتواند منجر به احساس ضربان قلب شود، جایی که افراد ممکن است ضربان قلب خود را سریع، نامنظم یا با نیروی اضافی احساس کنند.
توجه به این نکته ضروری است که ضربان قلب میتواند دلایل زمینهای مختلفی داشته باشد و هایپو تانسیون تنها یکی از آنهاست. ضربان قلب همچنین میتواند مستقل از نوسانات بلاد پرشن رخ دهد و ممکن است توسط عواملی مانند استرس، اضطراب، مصرف کافئین، برخی داروها یا بیماریهای زمینه ای قلبی ایجاد شود. علاوه بر این، همه افراد مبتلا به هایپو تانسیون ضربان قلب را تجربه نمیکنند، و همه افراد مبتلا به ضربان قلب هایپو تانسیون ندارند. رابطه بین این دو به فیزیولوژی فردی، شرایط سلامت زمینهای و عوامل خارجی مختلف بستگی دارد.
تشخیص ارتباط بین تپش قلب و فشار خون پایین شامل یک ارزیابی جامع توسط یک متخصص پزشک این فرآیند معمولاً شامل مراحل زیر است:
1. سابقه پزشکی: پزشک با گرفتن یک تاریخچه پزشکی دقیق، از جمله هرگونه مشکل قبلی مرتبط با قلب، دورههای ضربان قلب و سابقه هایپو تانسیون یا سایر شرایط سلامتی، شروع میکند.
2. معاینه فیزیکی: یک معاینه فیزیکی کامل برای بررسی هرگونه علائم هایپو تانسیون، ریتم نامنظم قلب، یا سایر یافتههای مرتبط انجام میشود.
3. اندازهگیری فشار خون: پزشک بلاد پرشن فرد را با استفاده از کاف بلاد پرشن و گوشی پزشکی یا دستگاه فشارسنج خودکار اندازهگیری میکند. برای ارزیابی ثبات سطح بلاد پرشن، چندین قرائت انجام خواهند داد.
4. الکتروکاردیوگرام (ECG یا EKG): ECG یک آزمایش غیر تهاجمیاست که فعالیت الکتریکی قلب را ثبت میکند. این به تشخیص هر گونه ریتم غیر طبیعی قلب (آریتمی) که میتواند سبب ضربان قلب شود، کمک میکند.
5. هولتر مانیتور: در برخی موارد ممکن است هولتر مانیتور برای ثبت فعالیت الکتریکی قلب به طور مداوم در مدت 24 ساعت یا بیشتر تجویز شود. این یک دوره طولانیتر نظارت را فراهم میکند و احتمال ثبت هر گونه ریتم نامنظم قلب مرتبط با ضربان قلب را افزایش میدهد.
6. تست تیلت میز: اگر پزشک به هیپوتانسیون ارتواستاتیک (هایپو تانسیون در هنگام ایستادن) مشکوک باشد، ممکن است آزمایش میز شیب برای مشاهده تغییرات بلاد پرشن و ضربان قلب در پاسخ به تغییر وضعیت بدن انجام شود.
7. آزمایش خون: آزمایش خون ممکن است برای بررسی شرایط پزشکی زمینهای مانند عدم تعادل الکترولیت، اختلالات تیروئید یا کم خونی که میتواند به ضربان قلب یا هایپو تانسیون کمک کند، درخواست شود.
8. تست استرس: یک تست استرس (الکتروکاردیوگرام ورزشی) ممکن است برای ارزیابی واکنش قلب به فعالیت بدنی و ارزیابی عملکرد کلی آن انجام شود.
9. سایر تستهای تشخیصی: بسته به علائم خاص و سابقه پزشکی فرد، آزمایشهای اضافی مانند اکوکاردیوگرافی، ام آر آی قلب یا سی تی اسکن ممکن است برای ارزیابی ساختار و عملکرد قلب انجام شود.
مهم است که به خاطر داشته باشید که تشخیص هایپو تانسیون و ضربان قلب ممکن است به ترکیبی از این آزمایشها نیاز داشته باشد و این رویکرد متناسب با موقعیت منحصر به فرد هر فرد خواهد بود. هنگامیکه این عارضه تشخیص داده شد، پزشک میتواند استراتژیهای مدیریتی مناسبی را برای رسیدگی به علل زمینهای و کاهش علائم توصیه کند
درمان ارتباط بین تپش قلب و فشار خون پایین به شناسایی علت زمینهای بستگی دارد. اگر هایپو تانسیون باعث ضربان قلب میشود، هدف اصلی رسیدگی و مدیریت افت بلاد پرشن است. اصلاح شیوه زندگی، مانند افزایش مصرف مایعات و نمک برای حفظ حجم خون کافی، ممکن است توصیه شود. در موارد هیپوتانسیون ارتواستاتیک، ایستادن آهسته و اجتناب از تغییر وضعیت ناگهانی میتواند به کاهش علائم کمک کند. اگر هر دارویی وجود دارد که به هایپو تانسیون کمک میکند، تنظیم یا قطع آنها تحت نظارت پزشکی ممکن است ضروری باشد.
برای ضربان قلب، درمان بر مدیریت عواملی که باعث تحریک یا تشدید آن میشوند تمرکز دارد. تکنیکهای کاهش استرس، مانند تمرینات آرامش بخش یا مدیتیشن، میتوانند در کاهش ضربان قلب ناشی از اضطراب یا استرس مفید باشند. محدود کردن مصرف کافئین و مواد محرک نیز میتواند ضربان قلب را در افراد حساس کاهش دهد.
1. هیدراته بمانید: با نوشیدن آب کافی در طول روز اطمینان حاصل کنید که به اندازه کافی هیدراته شدهاید. کم آبی میتواند به کاهش بلاد پرشن و افزایش خطر تپش قلب کمک کند..
۲. استرس را مدیریت کنید: تکنیکهای کاهش استرس مانند مدیتیشن، تمرینات تنفس عمیق، یوگا یا تمرکز حواس را برای کمک به کاهش سطح استرس و به حداقل رساندن محرکهای تپش قلب تمرین کنید.
۳. ورزش منظم: به فعالیت بدنی منظم بپردازید، زیرا میتواند به بهبود سلامت قلب و عروق و تنظیم بلاد پرشن کمک کند. با این حال، قبل از شروع هر برنامه ورزشی با پزشک خود مشورت کنید، به خصوص اگر از قبل شرایط سلامتی دارید.
۴. پرهیز از دخانیات و الکل: از سیگار کشیدن خودداری کنید و مصرف الکل را محدود کنید، زیرا این مواد میتوانند اثرات منفی بر قلب و بلاد پرشن داشته باشند.
۵. مدیریت دارو: اگر داروهایی مصرف میکنید که میتوانند بر ضربان قلب یا بلاد پرشن تأثیر بگذارند، دستورالعملهای پزشک خود را به دقت دنبال کنید و هرگونه عوارض جانبی از جمله تپش قلب را گزارش دهید.
۶. بلاد پرشن را کنترل کنید: اگر سابقه هایپو تانسیون دارید، بلاد پرشن خود را به طور منظم کنترل کنید.
۷ استراحت کافی داشته باشید: اطمینان حاصل کنید که هر شب به اندازه کافی بخوابید تا به بدنتان اجازه دهید تا بهبود یابد و سلامت قلب و عروق را حفظ کند.
هایپو تانسیون و تپش قلب دو بیماری قلبی عروقی متمایز و در عین حال مرتبط هستند که میتوانند منجر به علائم و نگرانیهای سلامتی مختلفی شوند. تپش قلب به احساس یک ضربان قلب نامنظم یا غیرطبیعی اشاره دارد، در حالی که هایپو تانسیون زمانی اتفاق میافتد که نیروی خون به دیوارههای شریانها کمتر از حد طبیعی باشد. ارتباط بین تپش قلب و فشار خون پایین در مکانیسمهای جبرانی بدن برای حفظ جریان خون کافی نهفته است.
هایپو تانسیون میتواند باعث افزایش ضربان قلب شود و منجر به تپش قلب شود. تجربه تپش قلب یا علائم هایپو تانسیون را نباید نادیده گرفت. اگر شما یا هرکسی که میشناسید به طور مکرر با این علائم مواجه میشوید، ضروری است که به موقع به دنبال ارزیابی پزشکی باشید. پیشنهاد ما مراجعه به پزشکان سایت همدرد است. این سایت با هدف خدمت رسانی به بیماران و ارتباط بهتر پزشک و بیمار راهاندازی شده است. سایت همدرد اولین جایی است ک میتوانید تخصص مورد نظر خود را بیابید و در بین متخصصان معرفی شده، بهترینشان را انتخاب کنید. پس همین حالا وارد سایت همدرد شده و از مزایای آن بهرهمند شوید.
:: متخصصین قلب
:: کلینیک قلب
:: متخصصین قلب
:: تصاویر
اطلاعات جامعه پزشکان این رسانه با هدف تسهیل در یافتن اعضای جامعه پزشکی ، دسترسی به اطلاعات حرفه ای آنان و اطمینان خاطر از دارا بودن مجوزهای لازم برای ارائه خدمات حرفه ای مانند پروانه طبابت و در راستای اجرای قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات مصوب جلسه علنی 1387.06.11 مجلس شورای اسلامی و آیین نامه اجرایی قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات مصوب 1393.08.21 هیئت وزیران مبنی بر انتشار اطلاعات در بردارنده حقوق و تکالیف مردم از طریق رسانه های همگانی ارائه شده است.