اگر شما هم دچار بی حس شدن پا هنگام راه رفتن هستید تا انتهای این مقاله همراه ما باشید. بی حس شدن پا در هنگام راه رفتن بر اثر عوامل مختلفی ایجاد میشود که معمولاً با گزگز و سوزش پا نیز همراه است. این عارضه معمولاً به دلیل مشکلات عصبی رخ میدهد. در این شرایط افراد خوددرمانی میکنند و مراجعه به پزشک را ضروری نمیدانند؛ اما باید توجه داشت که این مشکل ممکن است نشانه یک عارضه جدی در بدن باشد و به همین دلیل باید در صورت بروز آن برای بررسی علت به پزشکان متخصص در کلینیک ما مراجعه کنید؛ اگر برای شما هم سؤال شده است که برای بی حسی پا به چه دکتری مراجعه کنیم با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله می خوانید:
بی حسی پا هنگام راه رفتن ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شود. در ادامه چندین علت رایج این مشکل را بررسی میکنیم؛
اگر با مشکل بیحسی پا مواجه هستید، توصیه میکنیم به پزشک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید تا علت بی حس شدن پا هنگام پیاده روی تشخیص داده و شیوه درمانی مناسب برای شما تجویز شود.
شیوههای درمان بیحسی پا بستگی به علت بروز آن دارد؛ اگر بیحسی پا ناشی از یک بیماری مانند دیابت است، درمان آن میتواند بهبود بیحسی پا را نیز به همراه داشته باشد. در مورد بیماران دیابتی، کنترل سطح قند خون، مراقبت از پاها، استفاده از کفشهای مناسب و انجام ورزشهای منظم میتواند در بهبود این عارضه نقش داشته باشد. برخی از روشهای درمانی رایج برای بیحسی پا شامل:
درمان مشکلات عصبی: در صورتی که بیحسی پا به علت مشکلات عصبی ایجاد شده باشد، درمان معمولاً بر روی بهبود عملکرد عصبها و انتقال پیامهای حسی تمرکز دارد. در این شرایط استفاده از داروهایی مانند آنتیدپرسانتها، آنتیاکسیدانها، آلفا لیپوئیک اسید و برخی داروهای ضد التهاب توصیه میشود؛ همچنین فیزیوتراپی، اکونروتراپی و تمرینات تقویتی نیز میتوانند کمککننده باشند.
درمان مشکلات خونی: اگر بیحسی پا ناشی از مشکلات خونی است، معمولاً درمان بر روی بهبود جریان خون تمرکز دارد و شامل تغییرات در سبک زندگی مانند تغییرات در رژیم غذایی و ورزش منظم، مصرف داروها برای کاهش فشار خون یا کاهش خطر خونریزی میشود.
مراقبت از پا: مراقبت منظم از پاها برای جلوگیری از مشکلات جدی مانند زخمها و عفونتها حائز اهمیت فراوانی است. مراقبت شامل نظافت منظم پاها، استفاده از کفشهای مناسب و استفاده از کفی طبی میشود.
اهمیت دارد که با پزشک خود درباره درمان بیحسی پا مشورت کنید؛ زیرا درمان متناسب با علت و شدت بیحسی پا باید تعیین شود و ممکن است درمانهای دیگر نیز برای شما تجویز شود.
انجام ورزش منظم و مناسب میتواند به بهبود جریان خون و کاهش بیحسی در پا کمک کند؛ اما انجام ورزش باید زیر نظر پزشک متخصص باشد و از انجام تمرینات ورزشی به صورت خودسرانه پرهیز شود؛ زیرا این تمرینات ممکن است سبب تشدید مشکل شوند؛ بنابراین اهمیت دارد در صورت ابتلا به این مشکل به پزشک مراجعه کنید و در صورت نیاز زیر نظر متخصص این تمرینات را انجام دهید.
توصیه میشود پیش از شروع هر برنامه ورزشی با پزشک خود مشورت کنید. او میتواند برنامه ورزشی مناسبی را متناسب با شرایط برای شما توصیه کند؛ همچنین شروع با فعالیتهای ساده و تدریجی و افزایش آن به مرور زمان توصیه میشود.
ایجاد تغییراتی در رژیم غذایی میتواند به بهبود جریان خون در پاها کمک کند. این موضوع با بهبود بیحسی پا هنگام راه رفتن ارتباط دارد؛ بنابراین مصرف برخی مواد غذایی تأثیر زیادی در برطرف کردن این مشکل دارند و توسط پزشکان نیز توصیه شدهاند. در ادامه به این مواد غذایی اشاره میکنیم.
ایجاد تغییرات در رژیم غذایی تنها یک جنبه از درمان است و درمان اصلی این مشکل محسوب نمیشود. درمان اصلی با مراجعه به پزشک و بررسی کامل شرایط صورت میگیرد. بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا یک برنامه غذایی مناسب برای شرایط خاص شما برای بهبود بی حس شدن پای چپ هنگام راه رفتن توصیه کند.
استفاده از مواد غذایی سالم میتواند در کاهش بیحسی پا مؤثر باشد. در ادامه مواردی را که میتوانند برای بیحسی پا مفید باشند و به عنوان درمان کمکی در کنار درمانهای دارویی مؤثر باشند شرح میدهیم.
توجه داشته باشید که این موارد نمیتوانند علت بیماری را درمان کنند و تنها برای زمان کوتاهی درد را تسکین میدهند. بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا در کنار شیوه درمانی تجویزشده یک برنامه غذایی مناسب برای شرایط خاص شما تهیه کند؛ همچنین برای بهبود بیحسی پا مراقبت منظم از پاها و انجام تمرینهای فیزیکی مانند تمرینات تقویتی، تمرینات کششی و تمرینات هوازی که در بالا نیز به آنها اشاره شد در بهبود جریان خون و کاهش بیحسی پا نقش دارند.
بیحسی پاها در افراد مسن میتواند در اثر عوامل مختلفی رخ دهد. با افزایش سن، بدن دچار تغییرات طبیعی میشود که میتواند با بیحسی در پاها همراه باشد. برخی از علل شایع بروز این مشکل در افراد مسن شامل:
باید اشاره کنیم که بیحسی پاها قابل درمان است؛ اما درمان آن به علت اصلی بروز مشکل بستگی دارد. در صورت تشخیص و درمان علت اصلی بیحسی، بهبود قابل توجهی در حساسیت پاها ایجاد میشود. درمانهای رایج برای این مشکل در افراد مسن شامل:
درمان مشکل اصلی: اگر علت بیحسی پاها بیماری مانند دیابت، فشار خون بالا یا عفونت باشد درمان این بیماریها میتواند سبب بهبود بیحسی پاها شود. کنترل دیابت و فشار خون، مصرف داروها و درمان عفونتها میتوانند تأثیر مثبتی بر بیحسی داشته باشند.
تمرینات و فیزیوتراپی: تمرینات و فیزیوتراپی میتوانند سبب بهبود جریان خون و عملکرد عصبی شوند. انجام تمرینات استقامتی، تعادل و تقویت عضلات میتوانند بیحسی پاها را به میزان چشمگیری کاهش دهند.
مراقبت پوستی: به دلیل کاهش حساسیت و بیحسی در پاها ضروری است مراقبت مناسبی از پوست پاهای خود داشته باشید. این مراقبت شامل نظافت دقیق پاها، استفاده از کفش مناسب و جلوگیری از زخمها و عفونتهای پوستی میشود.
مصرف مکملهای مغذی: در برخی موارد مصرف مکملهای مغذی مانند ویتامینها، آنتی اکسیدانها و اسیدهای چرب امگا3 میتواند در بهبود عملکرد عصبی و حساسیت پاها کمک کند. توصیه میشود قبل از مصرف هرگونه مکمل غذایی با پزشک خود مشورت کنید.
بیحسی در پاها ممکن است نشانهای از مشکلات مختلف از جمله اعصاب محیطی آسیبدیده ناشی از دیابت، عوامل التهابی، آسیب عصبی و نقص تأمین خون به اعصاب، سرخوردگی عضلانی، عوامل عفونی مانند عفونت سیستم عصبی مرکزی یا عفونت عصب سیاتیک، مشکلات کمر، فشار عصبی، نقص گردش خون، نقص ویتامینها و مواد مغذی رخ دهد. تشخیص دقیق علت این مشکل توسط متخصص صورت میگیرد.
پزشک شما با توجه به سابقه پزشکی شما برای بررسی دقیقتر علت بیحسی در پاها ممکن است انجام آزمایش خون برای تشخیص دیابت، عوامل التهابی، نقص ویتامینها و مواد مغذی، آزمایش عصبشناسی برای اندازهگیری سرعت انتقال اعصاب، آزمونهای حسی و حرکتی و آزمایشهای عصبی دیگر، تصویربرداری در تشخیص عوامل فیزیکی مانند فشار عصبی، التهابات و آسیبهای ساختاری، آزمایشهای عفونی در صورت مشکوک بودن به عفونت عصبی را برای بررسی بیشتر توصیه کند.
عوامل زیادی در بروز بیحسی و گزگز پا وجود دارد. نشستن یا ایستادن طولانی مدت به دلیل فشرده شدن اعصاب یا عدم جریان خون در بروز این مشکل نقش دارد. بیحسی و سوزنسوزن شدن پاها از زانو به پایین میتواند نشانه طیف وسیعی از بیماریها باشد که در بالا به آنها پرداخته شد.
مصرف مکملهای مغذی میتواند در برخی موارد بهبود سبب تسریع در روند بهبودی بیحسی پاها شود. مصرف ویتامینهای گروه B به ویژه ویتامینهای B1، B6 و B12 برای بهبود عملکرد عصبی و حساسیت پاها، استفاده از آنتیاکسیدانها مانند ویتامین C و E، به عنوان محافظ عصبی، استفاده از اسیدهای چرب امگا3 به ویژه ایپاکوزاپنتانوئیک اسید (EPA) و دوکوزاهگزانوئیک اسید (DHA) برای کنترل علائم بیحسی مفید است؛ اما باید توجه داشته باشید که مصرف این مکملها باید زیر نظر پزشک متخصص باشد و پزشک با توجه به وضعیت جسمانی و علت بروز مشکل، نحوه و میزان مصرف مکملهای مغذی را تجویز کند.
طبق بررسیهای انجامشده در این زمینه استفاده از ماساژ و کمپرس گرم میتواند تا حد زیادی از بروز این مشکل جلوگیری کند. در صورتی که علت بیحسی، مشکلات گردش خون باشد، کمپرس گرم با تحریک بیرونی سیستم گردش خون و مایعات لنفاوی از بروز مشکل بیحسی در پاها میتواند جلوگیری کند.
استفاده از آمپول برای بیحسی پا یا قویترین بیحسی موضعی به علت ایجاد آن بستگی دارد. در برخی موارد مشکلات عصبی طولانی مدت سبب بروز این عارضه میشوند که مصرف قرصهای ضد افسردگی، کورتیکواستروئیدها یا گاباپنتین و پرهگابالین توصیه میشود.
بی حس شدن پا هنگام راه رفتن مشکلی است که افراد زیادی را به خود درگیر کرده است. در این مقاله علل مختلف بروز این مشکل و روشهای کمکدرمانی را شرح دادیم. توصیه میشود در صورت ابتلا به این مشکل در اسرع وقت به پزشک متخصص در کلینیک ما مراجعه کنید تا علت اصلی بیحسی پا به طور دقیق و با انجام معاینات و بررسیهای سوابق پزشکی شما مشخص و شیوه درمانی مناسب نیز برای شما تجویز شود. مراجعه زودهنگام به پزشک برای جلوگیری از پیشرفت بیماری و تسریع در روند بهبودی این عارضه حائز اهمیت فراوانی است. باید توجه داشته باشید در این شرایط مراجعه به پزشک با تجربه در این زمینه به اندازه مراجعه زودهنگام حائز اهمیت است.
اطلاعات جامعه پزشکان این رسانه با هدف تسهیل در یافتن اعضای جامعه پزشکی ، دسترسی به اطلاعات حرفه ای آنان و اطمینان خاطر از دارا بودن مجوزهای لازم برای ارائه خدمات حرفه ای مانند پروانه طبابت و در راستای اجرای قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات مصوب جلسه علنی 1387.06.11 مجلس شورای اسلامی و آیین نامه اجرایی قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات مصوب 1393.08.21 هیئت وزیران مبنی بر انتشار اطلاعات در بردارنده حقوق و تکالیف مردم از طریق رسانه های همگانی ارائه شده است.